Kik azok a vegánok?

Egy egészséges irányzat, amely manapság egyre jobban felüti fejét, egyre több ember dönt a veganizmus mellett. De, hogy kik ők, mit esznek és mégis hogyan élnek? Ezeket próbáljuk most megválaszolni.
Így él egy vegán

A vegánok azok az emberek, akik mellőzik étrendjükből az állati eredetű ételeket, tehát nem csak a húsokat, de a tejtermékeket, a tojást és gyakran a mézet is.

Annak, hogy mi okból dönt egy ember a veganizmus mellett, több oka lehet, azonban ezzel mi most nem foglalkozunk, inkább azt gyűjtöttük össze, hogy hogyan élnek, mit esznek, akik vegánnak vallják magukat.

Akik tehát vegánok, nem csak arra ügyelnek, hogy ne egyenek állati eredetű termékeket, hanem, hogy ezek helyett sok más tápanyagot juttassanak a szervezetükbe. Minden nap esznek például különböző magvakat, gabonaféléket, sötét és élénk színű gyümölcsöket, zöldségeket, illetve hüvelyeseket.

Ez tehát azt jelenti, hogy különféle hús nélküli egytálételeket ők is nyugodtan fogyaszthatnak (például lecsó, humusz, krumpli vagy babkészítmények), illetve a ma már egyre elterjedtebb "hamis" ételeket is, melyeket a megszokottól eltérően, nem hússal, hanem gabonafélékből, vagy szójából készítenek (például hamis gulyás).

A veganizmus egy külön változata a nyers vegánság, ami annyiban tér el a vegántól, hogy itt amellett, hogy kihagyják az állati eredetű termékeket étrendjükből, még ráadásul meg sem főznek semmit 46°C felett. Ekkor ugyanis távozna az ételekből a kémiai összetevők legnagyobb százaléka, az enzimek és így a tápértékük csökkene.

Először talán ilyesztőnek hangzik mindkét irányzat, de aki átáll ezekre az életmódokra, csak jót és pozitívumokat mond róluk. Ma már számos vegán és nyers vegán recept található meg az interneten, egyre több magyar nyelven is, úgyhogy aki szeretne áttérni ezen életmódokra, nem lesz nehéz dolga, hiszen rengeteg segítséget kaphat a világhálóról.

Ma a nyers vegánság egyik legmeghatározóbb képviselője Rimóczi Zsófia, aki fiatalsága ellenére egy új életmódra váltott, melynek köszönhetően számos dolog pozitív irányba változott az életében. Érdemes követni Youtube csatornáját, ahol egy-egy videója alatt már akár 80.000 nézőt is számolhat. Minimalista és nyers vegán életformáját mutatja be a nézőknek, mindenről tabumentesen beszél, és folyamatosan hirdeti a nyers vegánság előnyeit: megújult, kisimult bőr, súlycsökkenés, bélműködés javulás, menstruáció helyreállás, menstruációs görcsök enyhülése, energikus és jobb egészségi állapot.

Aki tehát nincs megelégedve jelenlegi életmódjával, testével, gondolkodásával, borulátó hétköznapjaival, elképzelhető, hogy egy vegánságra való váltásra lenne szüksége, és máris jobban érezné magát.

Kapcsolódó cikkek

Újra divat a hulahopp karika

Újra divat a hulahopp karika

Elmondjuk, miért jó a hulahopp.

Kivégzések Arkansasban

Kivégezték, mert lejárt volna a gyógyszer

Halálbüntetéseket hajtottak végre az USA Arkansas államában.