Minden, amit a sugárvédelmi ruhákról tudni érdemes!

A sugárvédelmi ruházat elsődleges feladata, hogy megvédje az emberi szervezetet a káros röntgen sugaraktól.
Minden, amit a sugárvédelmi ruhákról tudni érdemes!

A röntgen felvétel során, amikor az emberi test valamelyik részét röntgenezik, a többi testrészt és a röntgenezés során asszisztáló személyzetet meg kell védeni a fölösleges sugárzástól. A röntgennel dolgozó egészségügyi személyzet folyamatos sugár terhelésnek van kitéve a munkaideje alatt, ezért valami fajta védelmet kell alkalmazniuk, ez pedig a sugárvédö ruha az egészségügyi dolgozóknak.

Milyen egy sugárvédelmi ruha?

A védőruhának a sugárvédelmi szabályzat szerint meg kell felelnie bizonyos szabványoknak, ezek pedig a DIN 6857-1, DIN EN 61331-1 és a DIN EN 61331-3 szabványok. A szabványoknak rendelkezniük kell CE tanúsítvánnyal.

Az IEC 61331-3 szabvány olyan védőeszközökre vonatkozik, mint a védőruházat röntgensugárzás ellen és védőszemüveg röntgensugárzás ellen 150 kV-ig radiológiai vizsgálatok és műtétek során személyeket védenek.

A túlzottan vastag ólomrétegű védőfelszerelés tartós viselése nem ajánlott, a címkén szerepel a besorolás, ebben az esetben 0,35Pb mm. Az ólomgumi anyagokat a DIN 6857-1 szerint tesztelik és azok megfelelnek a szabványnak.

A termékek sugárvédelmét ólom, antimon, bizmut, ón, illetve az ezekből készült gumikeverék képezi.

Anyag szerinti csoportosítás

A sugárvédő ruhák többféle kivitelben készülnek, létezik SupraTex és SupraSoft borító anyaggal is, mindkét változatot tartós anyag és sokféle szín jellemzi.

A belső sugárvédő anyag szerint lehetnek:

  1. Könnyített kivitel, ami könnyített ólom gumiból készül és súlya -20%-kal kevesebb mint a hagyományos anyag , így hosszabb idejű viselésre is ajánlott

  2. Ólommentes normál kivitel ami vagy ólommentes vagy alacsony ólomtartalmú, 10%-kal könnyebb mint a hagyományos könnyített kivitel

  3. Ólommentes könnyített kivitel, nem tartalmaz ólmot, ritkaföldfémek alkotják a védelmet, és súly 10%-kal kevesebb az ólommentes normál kivitelnél

Külső borítóanyag szerint lehetnek:

  1. Classic Line röntgen ruha rugalmas külső borítással, esztétikus és kényelmes, egyszerűen felvehetők, simán rögzíthetők. A borítóanyag könnyű és erős, tisztításához a gyártó által gyártott speciális tisztítószert és fertőtlenítőszert ajánlott használni.

  2. Silver Line kivitelben puha, kellemes külső borítás, melynek az anyagában 5 mm távolságban szőtt ezüstszálak találhatóak. Antibakteriális, antisztatikus és légáteresztő tulajdonsággal rendelkező, zsebes változatú, sötétszürke színű.

Borítóanyagok szerint rendelhető színek:

  1. Cassic Line: atlanti kék, bajor kék, cseresznye piros, mély rózsaszín, naplemente sárga, bordó, smaragd zöld, titán szürke.

  2. Silver Line: minden esetben sötétszürke a betétszínek választhatók, Ugyanazokból a színekből amelyek a Classic Line-nál választhatóak.

Típusait tekintve létezik többféle ruházati termék, a kötény, mellény , szoknya, kabát körkörös vagy front védelemmel. Petefészket, pajzsmirigyet védő ruházat, fejvédő, kesztyű, szemüveg, fogászati védők ruházati termékek is beszerezhetőek. De készítenek és forgalmaznak még védőruha tartókat és sugárvédelmi paravánokat is.

Összegezve

Egy sugárvédelmi ruha egészségügyi dolgozók számára igen fontos kiegészítő, amire a mindennapok során lesz szükségük.

Kapcsolódó cikkek

Újra divat a hulahopp karika

Újra divat a hulahopp karika

Elmondjuk, miért jó a hulahopp.

Cukor nélkül, cukormentes élet, miért nem egészséges a cukor, cukorbetegség kialakulása

Kemény harc a cukor ellen

A cukor nem egészséges, hiszen számtalan betegséget okozhat.

Kivégzések Arkansasban

Kivégezték, mert lejárt volna a gyógyszer

Halálbüntetéseket hajtottak végre az USA Arkansas államában.