Néhány ok, ami a végtaggörcsölést okozhatja

A végtagok görcsölése hirtelen és nagy fájdalommal jelentkezik, legtöbben azonban mégsem teszünk ellene semmit, csak kivárjuk, hogy vége legyen. Ennek egyik oka, hogy nem tudjuk mitől van. Íme néhány ok, ami kiválthatja.
Izomgörcsök okozói - az izomgörcs oka

Az izomgörcs nagyon kellemetlen panasz, és életkortól, egészségi állapottól függetlenül bármikor jelentkezhet. Van, aki sosem érez ilyet, de van, akinél igen gyakran jelentkezik. Ráadásul olyan nagy villámcsapásszerű fájdalommal tör az emberre, hogy percekre képes megbénítani.

Több oka is lehet, egy izomgörcsnek, íme néhány, amiket jobb számba venni:

Zsibbadás

Előfordul, hogy „mindössze” egy kis zsibbadástól jelentkezik a görcs, hiszen a sokáig egy helyzetben tartott végtag elfárad, elzsibbad, ami igen megterheli adott testrészünket. Jó tehát gyakrabban helyzetet változtatni, és olykor kinyújtóztatni, megmozgatni végtagjainkat.

Dehidratáció

A megfelelő napi folyadékmennyiséget nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Nagyon fontos az elegendő víz bevitele a szervezetbe, számos okból kifolyólag is. Egy tünet lehet vízhiány esetén az izomgörcs is, hiszen megfelelő mennyiségű víz nélkül a szervezet sok elektrolitot veszít, pedig ennek elegendő termelődése elengedhetetlen az izmaink megfelelő állapotához.

Nyújtás hiánya

Nagyon fontos sportolás előtt a nyújtás beiktatása. Ha sport közben görcsölnek be izmaink, annak a legvalószínűbb oka a nyújtás kihagyása. Ha ezt nem hanyagoljuk el, valószínű, hogy nem fognak görcsölni végtagjaink (ha mégis. akkor más oka lehet).

Fázás esetén

Bár hűvösben könnyebb az alvás, sok ember izomzatának mégis megterhelő a hideg levegő. A légkondi hűvöse még inkább okozója lehet a végtagok éjjeli görcsölésének és fájdalmának, így jobb, ha kipróbálunk anélkül aludni, így legtöbb esetben megszűnnek a panaszok. Ha ragaszkodunk a hideghez, legalább takarjuk be lábainkat, hogy ne érje őket a közvetlen hűvös.

Magnéziumhiány

Az izomgörcsök leggyakoribb okozója, ha szervezetünk nem jut elég magnéziumhoz. Gyakran alakul ki ebben az esetben lábgörcs, amit gyorsan magnézium pezsgőtablettával vagy egy banán megevésével el tudunk mulasztani, hosszú távon azonban nem árt, ha megpróbálunk változatosabban és jobban odafigyelve táplálkozni.

Ezek az okok tehát előidézhetik a végtagok görcsölését, ha azonban különböző kisebb megoldások után sem szűnnek meg, érdemes velük orvoshoz fordulni.

Kapcsolódó cikkek

Félelem az ételektől - ezekre kell odafigyelni

Az evés kockázata

Nem minden egészséges, még talán az sem, amit annak kiáltanak ki.

Alvászavarok okai

Alvászavarok okai

Sokszor fogjuk az álmosságot, fáradtságot, nem alvást a teliholdra. Tudósok kiderítették, hogy ennek a népi megfigyelésnek van is valóságalapja!

Így él egy vegán

Kik azok a vegánok?

A cikkben közelebbről is bemutatjuk, hogy milyen is a vegánok étrendje.