Megfázás ellen - nátha ellen - köhögés ellen - köhögés ellen - torokfájás ellen - eldugult orr

5 gyógynövényes tipp a megfázásos panaszokra
Köhögés ellen - torokfájás ellen - eldugult orr

Egy kis odafigyeléssel és a bükki füvesember javallataival megelőzhetjük a felsőlégúti, megfázásos panaszokat. Szabó Gyuri bácsi most a gyógyteák mellett az illóolajok használatára is tippeket ad.

Levegőtisztítás

A munkahelyre vigyenek párologtatót, melybe citrom, levendula vagy eukaliptusz illóolajat cseppentsenek. Egy alkalommal 15-20 cseppnél ne legyen több, különben fejfájást okozhatnak. Ez a mennyiség elegendő egy délelőttre. Ezek az olajok megtisztítják a levegőt, ártalmatlanná teszik a baktériumokat és vírusokat, így nem terjed az influenza.

Eldugult orr

Segít rajta a diólevélteával való belső mosogatás, vagy a gyógynövényes inhalálás: egy edénybe öntsenek kamilla, kakukkfű-, bodza- vagy borsmentateát, hajoljanak fölé és szippantsák be mélyen a gőzt. Takarják be fejüket egy törülközővel, hogy ne illanjon el a gyógyító meleg levegő. Fülgyulladás, torokgyulladás esetén is hasonló módon járjanak el. Kisgyerek is kezelhető ilyen módon, de mellé felnőtt felügyelete kell, nehogy leforrázza magát, legegyszerűbb, ha a kisgyereket ölbe vesszük.

A patikában kapható fiziológiai sóoldat, szintén nagyon hatásos. Otthon is készíthetnek ilyet egy liter forró vízhez egy evőkanál nagyszemű tengeri sót hozzáadva. Vigyázat, több só irritálhatja a nyálkahártyát! Langyosra hűtve mossák vele belülről az orrjáratokat.

Torokfájás

Gargarizáljanak naponta háromszor zsályából, kamillából, borsmentából vagy apróbojtorjánból készült langyos, szűrt teával. Ezekből a gyógynövényekből teát is igyanak, keverhetik őket egyenlő arányban. Ebből Szabó Gyuri bácsi naponta 2-3 csészét ajánl.

Egy másik recept: egy fél citrom levét egy fél pohár vízbe öntjük, hozzáadunk egy kanál mézet, ezt kortyolgatjuk hidegen. Nyugtató és fájdalomcsillapító hatása van.

Köhögés

Bodza, szurokfű, útifű a legjobb gyógynövények köhögésre. Útifűből sűrű szirupot is készíthetnek, még találnak friss növényt. Egy üveg aljára megmosott friss útifű leveleket teszünk, majd ugyanolyan vastagságú réteg cukrot adunk hozzá. Ismét útifű réteg következik, majd ismét cukor, míg az edény meg nem telik. Két hétig szobahőmérsékleten lefedve állni hagyjuk, naponta megforgatjuk. Ha kész, naponta 1-3 evőkanállal iszunk belőle magában vagy hígítva. Gyerekek különösen szeretik.

Ha éjszaka nagyon köhögnek, lefekvés előtt kapjanak be egy kanál olívaolajat. Készítsenek mézet az éjjeliszekrényre, jól csillapítja a makacs köhögést.

Nátha

Izzasztó hatású a bodza teája. Keverhetnek bele hársat, csalánt, borsmentát. Minél forróbban tudják inni, annál jobb. Lehetőleg már ágyban fekve igyák, akkor izzadnak tőle a legjobban. Rendkívül hatásos ilyenkor a forró lábfürdő is. Ágyban fekve kell meginni a következő italt is, mely izzasztó hatásával messze űzi a bacilusokat: egy ágacska friss kakukkfű (száraz is megteszi) leforrázva 2,5 dl forró vízzel, hagyjuk ázni és hűlni 15 percig, majd egy kanál mézet és két teáskanál citromlevet adjunk hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Cukor nélkül, cukormentes élet, miért nem egészséges a cukor, cukorbetegség kialakulása

Kemény harc a cukor ellen

A cukor nem egészséges, hiszen számtalan betegséget okozhat.

Ivókúra emésztőrendszeri problémákra

Ivókúra emésztőrendszeri problémákra

Az ivókúra sokat segíthet, amennyiben emésztőrendszeri gondjaink vannak.

Fogorvosok: minden második embernek vannak fogproblémái

Fogorvosok: minden második embernek vannak fogproblémái

A fogorvosok állítják, hogy minden második ember küzd valamilyen fogproblémával.