Hogyan és miért szedjük a szelént?

Ilyen például a D-vitamin, a C-vitamin, és még sok más tápanyag. Vannak azonban olyanok is, amikről alig teszünk említést, és sokan nem is tudják, hogy figyelni kellene a bevitelre. Ezek közé sorolható a szelén, ami kevésbé ismert, de annál fontosabb ásványi anyag.
Hogyan és miért szedjük a szelént?

Mire jó a szelén?

A szelén egy esszenciális tápanyag. Ez azt jelenti, hogy olyasmi, amit a szervezetünk nem tud magától előállítani, így táplálkozás útján kell bevinnünk. Legtöbben nem szoktunk erre külön odafigyelni, pedig a szelén létfontosságú, és ha túl kevés van a szervezetben, akkor komoly betegségek is kialakulhatnak.

A szelén egy fontos antioxidáns, felveszi a harcot a káros hatású szabadgyökök ellen. Erősíti az immunrendszert, számos kórokozó elleni védekezést hatékonyan támogat. Segíti a férfi ivarszervek működését, lassítja a szövetek öregedését, védi a szívet, csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. Hozzájárul a pajzsmirigy egészséges működéséhez, illetve olyan szembetegségek megelőzéséhez, mint a szürkehályog, valamint a macula degeneráció. Elősegíti a hasnyálmirigy megfelelő működését is, és bizonyos típusú daganatok kialakulásának megelőzését.

Látható tehát, hogy a szelén rengeteg különböző vonatkozásban támogatja a szervezetünket. Mindehhez pedig viszonylag kis mennyiségre van szükség: mindössze 10-15 mg szelén található meg az emberi testben.

Ki szedhet szelént?

A szelént be lehet vinni táplálkozás útján, mivel elég jó a felszívódása. De van lehetőség tabletta formájában is szedni. Ezt bárki megteheti, általános ellenjavallat nincs, azonban figyelni kell a napi mennyiségre, mert a túl sok szelén se tesz jót a szervezetnek.

Óvatosan kell bánni a szelénnel, ugyanis, ha túl sokat szedünk be, szelénmérgezés, azaz szelenózis alakulhat ki. Rövidtávon ez hajhullást, a köröm töredezését, valamint ingerlékenységet okoz, hosszabb távon ugyanakkor felelős lehet bizonyos daganatok kialakulásáért is. Ez azonban nem fordulhat elő, ha betartod az előírt mennyiséget, és csak annyit szedsz be naponta, amennyit lehet!

Szelén források – hogyan vihetjük be a szelént a szervezetünkbe?

Ahogy említettük, a szelént a szervezet nem tudja előállítani. A legtöbben főleg táplálkozás útján jutunk szelénhez, de nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Bár a szelén felszívódása elég jó (50-70%-os), táplálkozással nem feltétlenül könnyű eleget bevinni. Főleg nálunk nem, ahol a talaj szeléntartalma alacsony, így az ételekben is alacsonyabb lesz a koncentráció.

Szeléntabletta – ha biztosra akarsz menni

A szeléntabletta azonban biztos megoldás lehet a problémára, hiszen a segítségével direkt is be lehet vinni szelént a szervezetbe.

A szeléntabletta segítségével ráadásul pontosan tudhatod, mennyi a napi bevitt mennyiség, nem kell amiatt aggódnod, hogy túl kevés vagy túl sok.

Szelén vitaminok

Multivitaminok is tartalmazhatnak szelént, ezért, ha nem szeretnél naponta több tablettát is bevenni, érdemes lehet ezek között keresgélni. A vitaminok dobozán szintén feltüntetik, hogy mennyi szelént tartalmaznak, így ezzel a módszerrel is pontosan követheted a fogyasztást.

Természetes szelén források

Amennyiben a természetes bevitel mellett voksolsz, a táplálkozásodra célszerű odafigyelni. Tudnod kell, mely ételek tartalmaznak szelént, és arra is oda kell figyelned, hogy ezeket megfelelő mennyiségben fogyaszd.

Kiváló források a hús, a hal, a tej, a tojás és a hüvelyesek, azaz az olyan ételek, amiknek magas a fehérjetartalma. Belsőségek, köztük a máj és a vese is viszonylag nagy arányban tartalmaz szelént.

A szelénhiány tünetei

Ha az ideálisnál kevesebb szelén van a szervezetedben, az kezdetben enyhe, általános tüneteket produkál, így nem is feltétlenül leszel tisztában vele, hogy ez a probléma. Érdemes lehet a szelénpótláson elgondolkodni, ha azt veszed észre, hogy a szokásosnál nagyobb mértékben hullik a hajad, törnek a körmeid. Súlyosabb esetben zavar támadhat a pajzsmirigy működésében, fokozott pigmentációt tapasztalhatunk, pl. anyajegyek, májfoltok formájában.

A szelén szedése

A szelén szedése segít elkerülni az említett problémákat, ezért mindenképpen javasolt a napi előírt mennyiséget direkt beszedni. Szeléntabletta, illetve szeléntartalmú multivitaminok formájában ezt könnyen megtehetjük.

A szelén napi adagja

A napi ajánlott adag felnőttek (azaz 14 éven felüliek) számára 55 mikrogramm, ez alól kivételt képez a terhesség és a szoptatás időszaka, amikor is az anya szervezetének kell a babát is ellátnia. Ilyenkor nyugodtan lehet 60-70 mikrogrammot is szedni.

Ami a gyerekeket közvetlenül illeti, mindig az orvos feladata meghatározni, hogy mennyi szelént szedhetnek – a napi adagjuk mindenképpen kevesebb a felnőttekénél.

A szervezet szelén igénye

A testünk nem igényel kifejezetten sok szelént, de nagyonis megérezzük, ha kevesebb van belőle az ideálisnál. Érdemes meg sem várni ezt az állapotot, és folyamatosan fenntartani a szelénmennyiséget, de legkésőbb az enyhe tünetek megjelenésekor el kell kezdeni a pótlást, hogy megelőzzük a komolyabb problémákat.

A szeléntúladagolás tünetei

Már ejtettünk szót arról, hogy a szelént túl is lehet adagolni. Furcsamód ennek kezdeti tünetei megegyeznek a szelénhiány tüneteivel: hajhullás, körömtöredezés, illetve hányás és ingerlékenység is jelentkezhet. Amennyiben azonban odafigyelsz, hogy a napi ajánlott adagot ne lépd túl, nem valószínű, hogy ezzel a problémával szembesülnöd kell.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan és miért szedjük a szelént?

Hogyan és miért szedjük a szelént?

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok közismertek, és szinte mindenki tudja, hogy fontos rendszeresen gondoskodni a pótlásukról.

Fontos és egészséges zöldségek télen

Ezek a legfontosabb zöldségek

Minden szezonban, évszakban megvannak azok a zöldségek, amelyek fogyasztanunk szükséges. Ezúttal a téli zöldségek kerülnek terítékre.