Ivókúra emésztőrendszeri problémákra

A hazai gyógyvizek egy jelentős része nemcsak fürdőkúra, hanem ivókúra formájában is hatásos.
Ivókúra emésztőrendszeri problémákra

A hazai gyógyvizek egy jelentős része nemcsak fürdőkúra, hanem ivókúra formájában is hatásos. Számos gyógyvíz pedig kifejezetten csak belsőleg alkalmazható. Ezek a vizek leginkább enyhébb emésztőrendszeri problémák esetén lehetnek hatékonyak.

Az 1930-as évek végén jelentős kőolajkutatásba fogtak a Heves megyei Bükkszék település határában. Találtak is olajat, amiről azonban később kiderült, hogy gazdaságosan nem lehet kitermelni. Sokkal időtállóbbnak bizonyult az a kút, aminek révén olaj helyett termálvízre bukkantak. Akik megkóstolták a termálvizet, azt tapasztalták, hogy nemcsak a szomjukat oltja, hanem a gyomorégésüket is csillapítja.

Nem sokkal később hivatalosan is igazolták, hogy a víz külsőleg és belsőleg is gyógyhatású. Bükkszéken 1939-ben megnyitották a fürdőt, 1940-ben pedig megkezdték a gyógyvíz palackozását, amit manapság Salvus néven forgalmaznak.

Ezzel egyébként a bükkszéki víz szabályt erősítő kivételnek számít. Valamiért ugyanis az alakult ki Magyarországon, hogy a fürdőkúráról ismert gyógyvizek és az ivókúrához alkalmazható gyógyvizek köre eléggé elkülönül egymástól.

Holott nagyon sok fürdő vize alkalmas ivókúrához. Budapesten ezek közé tartozik a Lukács, a Rudas és a Széchenyi fürdő. Az ország más részein – a teljesség igénye nélkül – ide sorolható Bükfürdő, Hajdúszoboszló, Hévíz, Igal vagy éppen Kehidakustány. Utóbbiak vize ivókúraként csak helyben érhetők el, illetve a szoboszlói vizet ugyan palackozzák, de csak a városban és környékén kapható. A hévízi gyógyvizet pedig nincs értelme palackozni, mert az egyik fő összetevőjének számító radon rövid idő alatt elillan, így csak az üdülőhely ivókútjainál érdemes belőle fogyasztani.

Az ivókúrához használható és országszerte kapható gyógyvizek közé tartozik az említett Salvus vízen kívül a Parádfürdő közelében található Csevice forrás vize, azaz a Parádi kénes, továbbá a glaubersós Hunyadi János, Ferenc József és Mira vizek.

A fenti gyógyvizeket ivókúra formájában jellemzően enyhébb emésztőrendszeri problémák esetén szokták alkalmazni. Ez a kénes és a glaubersós vizekre egyaránt igaz.

Az ivókúraként alkalmazott gyógyvizek különlegességét az adja, hogy a fogyasztás ideje befolyásolja a hatásukat. Ez azt jelenti, hogy étkezést követően serkentik a gyomorsav képződését, azaz segítik az emésztést. Étkezés előtt legalább félórával, de inkább egy órával fogyasztva viszont éppen, hogy csökkentik a gyomorsav termelődését.

Emellett sokan tapasztalják, hogy a gyógyvizes ivókúrák segítenek a székrekedés leküzdésében is. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az egyéni érzékenységtől függően gyakorlatilag mindegyik említett palackozott gyógyvíznek van több-kevesebb hashajtó hatása. Számunkra ismeretlen gyógyvíz fogyasztása előtt ezért mindenképpen érdemes egy kis adaggal kipróbálni a hatását.

Kapcsolódó cikkek

Újra divat a hulahopp karika

Újra divat a hulahopp karika

Elmondjuk, miért jó a hulahopp.

Ivókúra emésztőrendszeri problémákra

Ivókúra emésztőrendszeri problémákra

Az ivókúra sokat segíthet, amennyiben emésztőrendszeri gondjaink vannak.

Fogorvosok: minden második embernek vannak fogproblémái

Fogorvosok: minden második embernek vannak fogproblémái

A fogorvosok állítják, hogy minden második ember küzd valamilyen fogproblémával.