Száraz száj: Mi okozza, és miért veszélyes?

A Xerostomia, vagyis közismertebb nevén a száraz száj egy gyakori probléma, amely a világ népességének 65%-át érinti életük során. Ha ön is szárazságot tapasztalt szájában, akkor bizonyára szeretné tudni, hogy mi idézte elő és hogy mit tehet ellene. Az alábbiakban ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.
Száraz száj: Mi okozza, és miért veszélyes?

Mi is pontosan a száraz száj?

Szájunk kényelmes nedvességéről egy tiszta anyag, a nyál gondoskodik. A száraz száj akkor fordul elő, nyálmirigyek nem képesek elegendő nyálat termelni, hogy megőrizzék a száj nedvességét. A száraz száj, vagyis szaknyelven a Xerostomia betegségek tünete, gyógyszerek mellékhatása és egyéb tényezők eredménye is lehet.

A száj szárazságának leggyakoribb árulkodó jelei a következők:

 • Száraz érzés a szájban és a torokban

 • Folyamatos szomjúságérzet

 • Az ajkak és a száj sarkainak felrepedezése

 • Torokfájás

 • Sebek a szájban és a száj körül

A száraz száj veszélyei

A nyál segít a szájban tenyésző baktériumok által termelt, illetve az elfogyasztott ételek és italok által bevitt savak semlegesítésében. E mellett megkönnyíti a rágást, a nyelést, illetve hozzájárul az emésztéshez is.

A száj kiszáradásakor a savak több kárt tehetnek a fogakban és a fogínyben is. A fogszuvasodás veszélyét tovább fokozza, hogy nyál hiányában nincs, ami kiöblítse az ételmaradékokat a fogak közül.

A nyál továbbá segít a fogaknak a fontosabb ásványi anyagok (pl. kalcium, fluor) felszívásában. Ha a száj nem termel elegendő nyálat, akkor a fogak sérülékenyebbekké válhatnak.

A száraz száj mindemellett hajlamos sebessé válni, felduzzadni és begyulladni. Ez ideális körülményeket teremt a baktériumok számára, amelyek így elszaporodhatnak, és kellemetlen leheletet okozhatnak.

A száj szárazsága az élet különböző szakaszaiban

Száraz száj a gyermekeknél

Habár a felnőtteket gyakrabban érinti a száj kiszáradása, a fiatalabb korosztályoknál is előfordulhat ez a probléma. A gyerekeknél általában az alábbi okok vezethetnek a száj kiszáradásához:

 • Fokozott folyadékveszteség, például hasmenéses vagy hányásos betegségek során, vagy a nyári hőségben

 • Szájon át lélegzés

 • Gyermekkori daganatos megbetegedések és hangulatingadozás ellen felírt gyógyszerek

 • Különböző egészségügyi problémák, úgymint cukorbetegség vagy Sjögren-szindróma

Száraz száj a felnőtteknél

A felnőttek köreiben gyakoribb probléma a száraz száj, mint a gyerekeknél. A kiváltó okok megegyeznek a gyermekekével, azonban a felnőtteknél az alábbiak is okozhatnak szárazságot a szájban:

 • Magas vérnyomásra, allergiákra, megfázásra, influenzára vagy Parkinson-kórra szedett gyógyszerek

 • Különböző egészségügyi problémák, mint például a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór

Száraz száj az idősebb korosztálynál

Az idősebbek köreiben a leggyakoribb a száj kiszáradása, amit általában a korosodással járó egészségügyi problémák és az azokra szedett gyógyszerek is okozhatnak. Ezek mellett a fent említett gyermekekre és felnőttekre jellemző kiváltó okok is vonatkoznak az idősebb korosztályra.

Fontos azonban észben tartani, hogy a száj kiszáradása nem az idősödés természetes velejárója.

A száraz száj kezelése

Egyes módszerek kortól függetlenül segíthetnek serkenteni a nyáltermelést, és ezzel enyhíteni vagy megakadályozni a száj kiszáradását.

 • Rágógumik vagy mentolos cukorkák: A rágógumik és a mentolos cukorkák is elősegítik a nyáltermelést. Fontos persze, hogy cukormentes termékeket válasszon erős természetes ízesítéssel (pl. borsmenta).

 • Fogyasszon sok vizet: A víz jótékony hatásait sokáig sorolhatnánk, most azonban azért említjük meg, mert a nyáltermelésben is fontos szerepe van. Legyen mindig kéznél egy palack tiszta víz, és fogyasszon belőle rendszeresen a nap folyamán.

 • Kerülje az alkoholt és a koffeines italokat: Ezek az italok vízhajtó hatásúak, amelyek hozzájárulhatnak a száj kiszáradásához.

 • Gyümölcsök és zöldségek: Csokoládé és chips helyett vegyen magához tápláló zöldségeket és gyümölcsöket, ha nassolni támad kedve. Ezek az élelmiszerek nem csupán egészségesek, hanem tele vannak vízzel is, így közvetlenül csökkentik a száj szárazságát.

 • Kerülje a sós élelmiszereket: A sós élelmiszerek szintén kiszáríthatják az ember száját. Bánjon óvatosan a feldolgozott ételekkel is. Még ha nincs is sós ízük, az „instant” opciók, sültek és konzervek gyakran nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak.

 • Lélegezzen az orrán keresztül: A szájon át lélegzés kiszárítja azt. Orrdugulás esetén használjon sós orrsprayt.

 • Beszéljen orvosáról a gyógyszereiről: A száraz száj számos gyakran felírt gyógyszer mellékhatása. Amennyiben ön is ezt tapasztalja, kérdezze meg kezelőorvosától, hogy nem-e használhatna másik gyógyszert.

Kapcsolódó cikkek

Tényleg fél évente kell fogorvoshoz járni?

Tényleg fél évente kell fogorvoshoz járni?

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy még akkor is rendszeresen érdemes fogorvosi vizsgálatokra járniuk, ha nincs semmiféle panaszuk.

Fogászati híd - mi is az pontosan?

Mi a fogászati híd pontosan?

Ma már nem kell foghíjasan élnünk, hiszen egy fog pótlását a fogászati híddal is meg lehet oldani.

Mire érdemes figyelni fogtömés után

Mire érdemes figyelni fogtömés után

A fogtömés egy olyan fogászati eljárás, amelyet általában akkor alkalmaznak, amikor a fog egy része károsodik vagy elhal, de még nem kell kihúzni.