A fogpótlás művészete: hogyan lehet egy híd segítségével tökéletes mosolyt elérni?

A mosoly az egyik legfontosabb eszközünk hétköznapi társas kapcsolatépítéseink során.
A fogpótlás művészete: hogyan lehet egy híd segítségével tökéletes mosolyt elérni?

Egy szép mosoly önbizalmat ad, segít elnyerni az emberek bizalmát, és egyébként is javítja az életminőséget. Azonban, ha valakinek hiányzik egy vagy több foga, az jelentős hatással lehet a mosolyára, így pedig az önbizalmára is. Arról nem is beszélve, hogy komoly egészségügyi következményei is lehetnek, ha nem foglalkozunk vele.

Szerencsére azonban a modern fogorvosi technológiák lehetővé teszik, hogy az ilyen problémák áthidalhatóak legyenek, és újra visszanyerjük az eredeti mosolyunkat.

A foghiány veszélyei

Maga a fogpótlás elengedhetetlen, hiszen a foghiány számos problémát okozhat, mind az egészségünkre, mind az életminőségünkre hatással lehet. Megkértük Dr. Deák Györgyöt, a Budapest Dentcare fogászati rendelő szájsebész szakorvosát, hogy fejtse ki, milyen problémákat okozhat a hiányos fogsor.

„Hiányzó fogakkal az ételeket nehezebben tudjuk megrágni és megemészteni. Ez pedig nagyban befolyásolhatja az étrendünket és az egészségünket is.

A foghiány hatással lehet a beszédre is, például zavarhatja a hangképzést és nehezebbé teheti a hangok kiejtését.

Továbbá gyakran zavarók és kellemetlenek lehetnek, ami befolyásolhatja az önbizalmat és a társas kapcsolatokat.

Akár az egész fogazat is elmozdulhat, ami fogtorlódást és problémákat okozhat az állkapocs működését tekintve is.

A helyén kialakulhatnak ínybetegségek, mert azokon a területeken több ételmaradék és baktérium gyűlhet fel, ami könnyen gyulladáshoz vezethet.”

A fogpótlás művészete

A fogpótlás művészete az elmúlt évtizedekben jelentősen fejlődött. A modern fogorvosi technológiák lehetővé teszik, hogy különböző módon pótoljuk a hiányokat, ilyen például a híd. A foghíd az egyik leggyakoribb fogpótlási megoldások közé tartozik. A korszerű eszközök segítségével könnyedén és gyorsan érhetjük el vele a kívánt eredményt.

A foghíd olyan fogpótlási megoldás, amely segítségével egy vagy több fogat helyettesíthetünk. A hidak az állandó fogakat pótolják, és segítenek helyreállítani a rágóképességet, valamint nagyban javítják az önbizalmat.

Hogyan készül a fogászati híd?

Az első lépés a foghidak elkészítéséhez az orvosi konzultáció. A fogorvos általában először felméri a beteg állapotát, megvizsgálja a hiányzó fogakat, és javaslatot tesz a megfelelő megoldásra. A foghidak elkészítése általában több látogatást igényel, de a modern technológia segítségével ezek a látogatások sokkal gyorsabbak és hatékonyabbak, mint korábban.

  1. Az első látogatás során a fogorvos elkészíti a hidat tartó pillértfogakat, majd foglenyomatot vesz, amely alapján a fogtechnikus elkészíti a hidat.

  2. A következő lépés a híd vázának szájban történő ellenőrzése. A híd váza készülhet fémből vagy cirkóniumból.

  3. Ezután főleg nagyobb munkák, körhidak esetében nyerspróba során a beteg ellenőrzi a fogak színét, alakját, illetve a harapás, a fogak kontaktpontjai is ellenőrzésre, szükség szerint korrigálásra kerülnek. A „nyers” híd a vázra felrakott, de az utolsó magas hőfokon történő égetésen még nem átesett kerámiai hidat jelenti.

  4. Amikor a híd elkészült, a fogorvos rögzíti azokat a csiszolt fogakra. Először teszteli a híd illeszkedését és a színét.

  5. Amennyiben megfelelően illeszkedik, minden rendben van a hídpótlással végső rögzítésre kerül, és készen is van.

Kapcsolódó cikkek

Fogorvosok: minden második embernek vannak fogproblémái

Fogorvosok: minden második embernek vannak fogproblémái

A fogorvosok állítják, hogy minden második ember küzd valamilyen fogproblémával.

Fogászati híd - mi is az pontosan?

Mi a fogászati híd pontosan?

Ma már nem kell foghíjasan élnünk, hiszen egy fog pótlását a fogászati híddal is meg lehet oldani.

Tényleg fél évente kell fogorvoshoz járni?

Tényleg fél évente kell fogorvoshoz járni?

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy még akkor is rendszeresen érdemes fogorvosi vizsgálatokra járniuk, ha nincs semmiféle panaszuk.