Édesburgonya vagy hagyományos burgonya?
Számos táplálkozási szakértő mérlegelt, összehasonlítva tápértéküket. Összehasonlították például a glikémiás indexet, amely a szénhidrátok vércukorszintre gyakorolt hatását méri.
A különbségek ellenére mind az édesburgonya, mind a burgonya egészséges ételnek számít. Mindkettő magas rosttartalommal, valamint számos vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkezik. Ezek mind fontos tápanyagok az egészséges táplálkozáshoz.
Az édesburgonya kalóriatartalma is alacsonyabb, mint a fehér burgonyáé. Emellett több fehérjét és rostot, valamint kevesebb szénhidrátot tartalmaznak. Fontos azonban megérteni, hogy a kalóriaszám nem mond el mindent. Ha kis adagot eszik, mindkét burgonyából ugyanannyi kalóriát kaphat. Bár az édesburgonya egészségesebb lehet, az elfogyasztott kalóriák nagy része egészségtelen összetevőkből, például zsírból és sóból származhat.
Ha egészségesebb burgonyát szeretne enni, válassza a sült vagy a levegőn sült változatokat. Ez jobb választás, mint a mélysütés, mert így a burgonyában lévő tápanyagok érintetlenül maradnak. Egy másik módja annak, hogy egészségesebbé tegyük a burgonyát, ha egészséges zsírokat adunk hozzá. A dió, az avokádó és a pekándió mind remek választás. Sütés előtt akár olívaolajjal is meglocsolhatja őket, hogy még szívbarát ízűek legyenek.
Az egészségügyi előnyök mellett mindkét burgonya egyedi ízt kínál. Az édesburgonya vajas állagú, míg a hagyományos burgonya ropogósabb, keményítősebb ízű. A legjobb, ha azt a burgonyafajtát választja, amit szeret, és aztán a lehető legegészségesebbé teszi.
A burgonya gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Valójában az egyik legmagasabb C-vitamin-forrás, és magas a rosttartalma. Az A-vitamin segít erősíteni az immunrendszeredet és védi a látásodat. A béta-karotin pedig erős antioxidáns. A béta-karotin adja a burgonya narancssárga színét, és a szervezetben A-vitaminná alakul át.
Az édesburgonya finom csemege, de ne várd el, hogy a legegészségesebb választás legyen. A mélysütés mindkét burgonyát egészségtelenné teszi, és érdemes odafigyelned az adagok méretére, ha a vércukorszintedet próbálod szabályozni. Továbbá, ha gluténérzékeny vagy, érdemes megnézned, hogy a sült krumpli gluténmentes-e.
Bár mind az édesburgonya, mind a hagyományos burgonya tápanyagdús, jó ötlet, ha kevered a burgonyaválasztékot. Mindkettőt többféleképpen is el lehet készíteni, így könnyű megtalálni a tápláló módját.
Az édesburgonya kiváló A-vitaminforrás, a burgonya héja pedig jó mennyiségű antioxidánst tartalmaz. De ezeket a vitaminokat más forrásokból is beszerezheted. Egy tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik sok A-vitamint fogyasztottak, 17 százalékkal csökkent a korai halálozás kockázata. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki az édesburgonyából, keresse az élénk narancssárga színűeket.