A tökéletes kávé nem kér cukrot

Ha jó az alapanyag, jól pörkölik, és jól készítik el, a kávét felesleges cukorral édesíteni, mert nem lehet keserű. Magyarországon régóta él a rossz beidegződés, amit most próbálunk levetkőzni.
Paksi kávé - jó kávé!

Ha jó az alapanyag, jól pörkölik, és jól készítik el, a kávét felesleges cukorral édesíteni, mert nem lehet keserű. Magyarországon régóta él a rossz beidegződés, amit most próbálunk levetkőzni.

A kávét egészen a 17.-18. századig alkohollal ízesítették az emberek, mígnem a kereskedők rájöttek, hogy a cukrot jobban tudják értékesíteni és az európai kávéházak is előszeretettel kezdték el használni. Az 1950-es évektől a kávéfogyasztás ugrásszerű megnövekedésével és az egyre rosszabb minőségi kávék megjelenésével pedig még cukrosabban fogyasztjuk az italt.

Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája arról beszélt, ha ma készítenénk egy gyors közvélemény-kutatást arról, hogy ki miért issza cukorral a kávéját, a válaszadók 98-99 százaléka azt felelné: azért, mert keserű. Ez viszont tévhit, hiszen a tökéletes kávé íze sosem keserű.„A jó kávéhoz három elengedhetetlen feltételnek kell teljesülnie: hogy jó ültetvényről származzon, jól pörköljék, és hogy jól készítsék el. Ha ezek mindegyike megvan, akkor az édes és a keserű egyensúlyban van, ellenkező esetben, ha bármelyik gyenge, nem kapjuk meg a várt eredményt” – magyarázta a szakember.

Mint fogalmazott, nem feltétlen baj, ha a sötét pörkölésű kávéhoz cukrot adunk, de akkor csak a másik arcát ismerjük meg az italnak. Az újhullámos kávékultúra a világosabb pörkölést helyezi előtérbe, amely sokkal édesebb, gyümölcsösebb, és mivel a keserű egyáltalán nincs jelen benne, felesleges cukorral elrontani.Hegedüs László mindenkinek azt javasolja, aki most ismerkedik a kávéval, hogy előbb kóstolja meg magában a kínálatot, és csak utána döntsön a cukor hozzáadásáról.

Fontosnak tartja továbbá, hogy ne pörköljük agyon a kávét, mert teljesen más ízvilágot kaphatunk. A barista megjegyezte, Magyarországon a kávé-cukor párosítás egy rossz beidegződés, amit egy példával is szemléltetett. „Gyermekkoromban én úgy ismerkedtem meg a kávéval, hogy nagyszüleim a csészében lévő cukorra öntöttek pár csepp kávét, de ugyanez történt a tea esetén is.

Ezt az évtizedes hagyományt próbáljuk most levetkőzni, ugyanakkor csak úgy sikerülhet, ha minőségi alapanyaggal dolgozunk és figyelünk a részletekre” – mondta. A Paksi Kávé szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy Afrika több területén sóval, vajjal vagy pattogatott kukoricával isszák a kávét, a cukor tehát nem elhanyagolhatatlan mellőle, csupán szokássá vált.

Kapcsolódó cikkek

Nagy izmok vagy jó erőnlét – a kettő együtt nem megy

Nagy izmok vagy jó erőnlét – a kettő együtt nem megy

Az erőnlét és a nagy izomzat nem fér meg egymás mellett. A cikkből kiderül, hogy miért nem.

Állóképesség fejlesztés – itt az AirBike nevű légturbinás kondigép, edzőgép

Állóképesség fejlesztés – itt az AirBike nevű légturbinás kondigép

Az AirBike nevű légturbinás kondigéppel nem csak az állóképességedet fejlesztheted. Mutatjuk, milyen előnyei vannak még.

Rossz az alvás idegen helyen - ezek az okok

Itt a magyarázat, hogy miért alszunk rosszul egy idegen helyen

Az emberek többsége csak otthon, a saját ágyában tud aludni. Pontosabban jól aludni. Végre tudományos magyarázata is van ennek.